Vertailu

Älykännykät kovaan käyttöön

Vertailu

Älykännykät kovaan käyttöön

Kestää, ei kestä ...

CAT B15Q

Insmat Rock V50

Samsung Galaxy S5 Active

Sony Xperia Z3 Compact

Kovaa käyttöä kestäviä kännykkämalleja on ollut myynnissä vain harvoja. Tätä voi ihmetellä, sillä puhelinta käytetään mitä vaativimmissa olosuhteissa. Herkkähipiäiset mallit joutuvat koville raisuissa harrastuksissa ja oikeissa töissä.

Vielä joku aika sitten tavallista kovempaa käsittelyä kestäviä puhelimia pidettiin isoina, kömpelöinä ja hankalina. Useimmiten ne olivat myös ominaisuuksiltaan muista jäljessä. Nykyään tilanne on toinen. Vettä ja kolhuja sietäviä malleja on tarjolla myös tunnettujen huippupuhelinten joukossa. Tuoretta tarjontaa löytyy myös oikeasti iskunkestävissä puhelimissa.

Näillä pärjää

Tämänkertaiseen vertailuun valitsemamme CAT B15Q sekä Insmat Rock V50 ovat uusimpia myynnissä olevia kosketusnäyttöpuhelimia, joiden luvataan sietävän hyvinkin rajua menoa ilman vaurioita. Paksuilla iskunvaimentimilla päällystetyt kotelot ja kumitulpilla peitetyt liittimet viestivät jo päällepäin niiden sopivuudesta ulkokäyttöön. Taskusta maahan tai vesilammikkoon pudonnutta puhelinta ei välttämättä tarvitse heti kiikuttaa huoltoon.

CAT B15Q täyttää IP67- ja MIL810G -standardit, joiden mukaan se kestää vettä, pölyä ja pudotuksia. Valmistaja väittää laitteen toimintalämpötilaksi +55...-25°C. Tavallista tukevammasta suojauksesta huolimatta CAT-puhelimen ulkoiset mitat on saatu pidettyä vielä kohtuulukemissa (127 x 69 x 16 mm). Painoa laitteella on 172 grammaa.

CAT kiinnostaa myös toimintojensa puolesta. Puhelimessa on mahdollista käyttää kahta sim-korttia yhtä aikaa, jolloin sillä voi hoitaa sekä työ- että henkilökohtaisen liittymän puheluita samanaikaisesti ilman, että mukana tarvitsee kantaa kahta puhelinta. Kahdella sim-kortilla varustettu puhelin sopii kuin nakutettu myös työkseen ulkomailla reissaavalle. Hankkimalla toiseksi liittymäksi paikallisen sim-kortin, vältytään kalliilta roaming- ja datamaksuilta.

CAT sijoittuu ominaisuuksiltaan lähinnä alempaan keskiluokkaan. Puhelimessa on naarmuuntumisen estävällä Gorilla-lasilla suojattu neljän tuuman kosketusnäyttö sekä viiden megapikselin kamera. Android KitKat –käyttöjärjestelmällä varustetussa laitteessa hyrrää 1,3 gigahertsin neliydinsuoritin.

Kiinalaista alkuperää olevassa Insmat Rock V50:ssä on siinäkin aineksia toimistoa vaativampiin olosuhteisiin. Myös Caterpillar-nimellä myytävä uutuus vakuuttaa etenkin tavallista tukevammalla suojauksellaan. Kumipuskureilla ja alumiinisilla reunuksilla kehystetty vankka kotelo, tuplaruuveilla lukittu takakansi sekä suojatut liittimet takaavat sen, ettei puhelin ihan vähästä hätkähdä.

Myös Insmat Rock V50 on testattu IP67 ja MIL 810G -suojausluokitusten mukaisesti. Niiden mukaan laitteen pitäisi kestää vioittumatta vettä, pölyä ja iskuja. Laite on mitoiltaan 158 x 83 x 16 millimetriä ja se painaa lähes neljänneskilon.

Ominaisuuksiltaan Insmat ei juuri jää jälkeen tämän hetken huippumalleista. Puhelimessa on suuri Gorilla Glass –suojattu viiden tuuman kosketusnäyttö, kahdeksan megapikselin kamera, 1,2 gigahertsin neliydinsuoritin ja käyttöjärjestelmänä Androidin viimeisin KitKat-versio. Ulkoinen mikro-sd-muistikorttipaikka tunnistaa jopa 64 gigatavun kortit. Yhteys verkkoon käy myös 4g (lte) –nopeuksilla. Tiivistetyn takakannen alta löytyy tehokas 4050 mAh:n akku.

Vedenkestävyys on pop

Veden ja säänvaihteluiden kestävyydestä on tullut hyvä myyntivaltti myös muutamien merkkien vakiopuhelimille. Japanilaisen Sonyn puhelinten ominaisuuksiin on jo pitempään kuulunut vesi- ja pölytiiviys. Myös tällä kertaa vertailussa mukana oleva Sony Xperia Z3 Compact jatkaa samaa linjaa. Ominaisuuksiltaan puhelin on lähes identtinen isoveljensä Xperia Z3:n (TM-vertailu 23/14) kanssa. Compact-mallin nestekidepaneelin läpimitta on nyt vain kutistunut 4,6 tuumaan.

Tavallista parempi suojaus ei juuri näy päällepäin edes Z3 Compactin solakassa ulkoasussa. Ainoastaan liitännät ja korttipaikat on peitetty suojaluukuin. Laite täyttää IP65- ja IP68–standardin mukaiset vaatimukset, eli sen pitäisi kestää pölyä sekä upotuksen veteen 1,5 metriin jopa puoleksi tunniksi. Sivupainikkeiden avulla puhelimen kameraa voi käyttää jopa veden alla. Kotelo on umpinainen, joten käyttäjä ei pääse käsiksi laitteen akkuun, jonka kapasiteetti on 2600 mAh.

Sony on saanut rinnalleen myös korealaisen Samsungin, joka on tehnyt suositusta Galaxy S5 –huippupuhelimestaan säätä ja tavallista kovempaa käyttöä kestävän S5 Active -mallin.

Active vastaa sisuskaluiltaan merkin S5-perusmallia, mutta on paketoitu tukevampaan kuoreen. Ero näkyy laitteen vesitiiviissä liitinaukoissa ja paremmin kolhuja kestävässä kotelorakenteessa. Niiden takia S5 Active on muutaman millimetrin S5-mallia pidempi, leveämpi ja paksumpi. Myös painoa Activella on parisenkymmentä grammaa edeltäjäänsä enemmän. Kotelo ei ole ainoastaan IP67-luokituksen mukaisesti vesi- sekä pölytiivis, vaan täyttää lisäksi sotilastason MIL810G-suojausluokituksen.

Samsung pyörii Androidin uusimmalla KitKat-versiolla. Siinä on sama 16 megapikselin kamera kuin vähemmän paiskomista kestävässä S5:ssä. 5,1 tuuman näytöllä varustetun Activen käytettävyyttä lisää erityinen painike, jolla voi käyttää kameraa ja päästä käsiksi käyttöjärjestelmän erityiseen Activity Zone –osioon. Se sisältää muun muassa kompassin, ilmapuntarin, sekuntikellon ja taskulampun.

Suojaukset kunnossa

Parasta kovan käytön puhelimissa on se, ettei niiden kanssa tarvitse pelätä luonnonvoimia. Sateessa tai aallonpärskeissä kastuneen puhelimen voi pyyhkäistä kuivaksi hihalla. Sen jälkeen puhelimen käyttöä voi jatkaa taas normaalisti. Pahemmin ryvettyneen laitteen puhdistaminen hiekasta ja mudasta onnistuu vaikka vesihanan alla.

Vesitiiviyden todentamiseksi upotimme puhelimet hetkeksi pesualtaaseen. Sillä ei ollut vaikutusta niiden toimintaan. Yhteys matkapuhelinverkkoon säilyi ainakin hetken aikaa jopa veden alla. Ainoastaan CATissa havaittiin jonkin verran näytön huurtumista.

Kapasitiivinen kosketusnäyttö ei toimi vedessä, joten puhelimen toimintoja ei voi käyttää pinnan alla. Sonyssa on fyysinen kamerapainike, joka mahdollistaa vedenalaisen kuvaamisen. Muissa se onnistuu äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla.

Isot kosketusnäytöt ja yhä suuremmat suoritintehot syövät akkua. Kehittyneimmätkin akut ovat huonoja luovuttamaan energiaa, kun ympäristön lämpötila laskee pakkaselle.

Vaikka akku olisi ennen uloslähtöä ladattu, se ei kauan kestä, jos puhelin jää takin ulkotaskuun tai pilkkireppuun. Viima ja pakkanen hyydyttävät muutamassa tunnissa jotkut luureista hetkellisesti kokonaan.

Insmat ja CAT eivät tunnu olevan pakkasesta moksiskaan. Kokeilumme mukaan edes niiden pitäminen reilun tunnin verran pakastimessa -25°C:ssa ei saanut niitä polvilleen. Myös Sonya pystyi käyttämään heti, kun sai vain pyyhkäistyä pahimmat huurteet pois näyttöpinnoilta.

Tässä joukossa eniten pakkasesta kärsi Samsung. Sille jo päällä pysyminen tuotti vaikeuksia. Ensimmäisen puhelun sillä pystyi soittamaan vasta tovin lämmittelyn jälkeen.

Vertailun laitteet ansaitsevat kehuja kohtuullisen pitkistä toiminta-ajoista. Vaikka Insmatissa on tehokas 4050 mAh:n akku, laitteen suuri virrankulutus imee varauksen alle kymmenen tunnin puhelurupeaman jälkeen. Pelkässä valmiustilassa puhelin sentään pysyy toimintakunnossa useita vuorokausia.

Laitteiden kuuluvuudessa ei ole paljon moittimista. Tosin CAT:in ja Insmatin kuuloke- ja mikrofoniäänet ovat metallisen kireitä, mikä luultavasti johtuu veden ja pölyn estävistä suojakalvoista. Sen sijaan Samsungin ja Sonyn ääni kuulostaa riittävän selkeältä ja äänenpainettakin saadaan kohtuullisesti esimerkiksi työkone- ja ajoneuvoympäristöön.

Kestävyyttä kaikkialla

Älypuhelimet ovat innostaneet kansalaisia käyttämään niillä päivittäin jo nettiä, sähköpostia ja uutispalveluja. Tietojen haku verkosta, kartta- ja navigointipalveluiden käyttö sekä ”naamakirjan” ylläpito hoituvat nykyisin yhä useammin kännykällä. Vertailun laitteilla nämä kaikki hoituvat niin laskettelurinteessä kuin rakennustyömaalla.

Älytoiminnoilla ja erilaisilla sovelluksilla varustetut puhelimet ovat nykyään tärkeitä apuvälineitä muun muassa huolto- ja rakennusmiehille sekä ammattikuljettajille. Tiedonkulku halutaan saada joustavammaksi. On lukuisia muitakin työtehtäviä ja harrastuksia, joissa puhelimelta edellytetään luotettavaa ja varmaa toimintaa oli ulkona keli mikä tahansa.

Suojausluokituksista

IP (International Protection Code) on kansainvälinen standardi, joka ilmaisee kahdella numerolla laitteen sietokyvyn kosteudelle, roiskevedelle ja pölylle.

Ensimmäinen numero tarkoittaa suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan. Korkein aste on 6, mikä tarkoittaa täydellistä pölytiiviyttä. IP-suojaustason toinen numero puolestaan kertoo laitteen suojauksesta vettä ja kosteutta vastaan. Numero 7 merkitsee laitteen kestävän hetkellisen upotuksen veteen.

Kovaa käyttöä kestävien sähkölaitteiden yhteydessä, kuten esimerkiksi kännyköiden kohdalla on ilmoitettu myös MIL-810G-standardi. Se sisältää Yhdysvaltain armeijan määrittämät vaatimukset sille, että laite toimii äärimmäisissä sääolosuhteissa sekä siihen kohdistuvien kolhujen jälkeen.

Mittaukset
Ominaisuudet
Arvosanat
Loppuarvostelu

Arvosteluperusteet

Olemme arvioineet puhelimen yhteydessä laitteen kokoa ja painoa, toiminta-aikaa, kuuluvuutta, käyttömukavuutta sekä ominaisuuksia. Myös näyttö ja kameran kuvan laatu on pisteytetty erikseen. Jokaista arvostelukohtaa on painotettu omalla painokertoimella.

Puhelimen kuuluvuudesta saamaan arvosanaan vaikuttaa paitsi sen toiminta heikossa kentässä, myös äänenlaatu sekä puhelimen kuuluvuus meluisassa ympäristössä. Jollakin puhelimella ongelmia saattaa vielä olla yhteyden vaihtuessa 3g-verkosta gsm-verkkoon.

Tässä joukossa tärkeintä on laitteen käyttömukavuus ja mekaaninen kestävyys. Nämä selviävät parhaiten kokeilemalla ja arvioimalla. Netti- ja viestiyhteyksien samaten kuin uusien some-palveluiden aktiivikäyttö ja hyödyntäminen edellyttävät puhelimelta paitsi hyvää näyttöä, myös toimivaa käyttöliittymää.

Arvosteluperusteet

Olemme arvioineet puhelimen yhteydessä laitteen kokoa ja painoa, toiminta-aikaa, kuuluvuutta, käyttömukavuutta sekä ominaisuuksia. Myös näyttö ja kameran kuvan laatu on pisteytetty erikseen. Jokaista arvostelukohtaa on painotettu omalla painokertoimella.

Puhelimen kuuluvuudesta saamaan arvosanaan vaikuttaa paitsi sen toiminta heikossa kentässä, myös äänenlaatu sekä puhelimen kuuluvuus meluisassa ympäristössä. Jollakin puhelimella ongelmia saattaa vielä olla yhteyden vaihtuessa 3g-verkosta gsm-verkkoon.

Tässä joukossa tärkeintä on laitteen käyttömukavuus ja mekaaninen kestävyys. Nämä selviävät parhaiten kokeilemalla ja arvioimalla. Netti- ja viestiyhteyksien samaten kuin uusien some-palveluiden aktiivikäyttö ja hyödyntäminen edellyttävät puhelimelta paitsi hyvää näyttöä, myös toimivaa käyttöliittymää.

Mittaukset
Ominaisuudet
Arvosanat
Loppuarvostelu

MITTAUKSET

CAT B15 Q

Insmat Rock V50

Samsung Galaxy S5 Active

Sony Xperia Z3 Compact

Ulkomitat, k x l x s (mm)

127x69x16

158x83x16

145x74x9

127x65x9

Paino (g)

172

245

171

128

Sar-säteilyarvo (W/kg)

0,51

-

0,67

0,69

Vaihdettava akku

x

x

x

-

Akun jännite (V) /kapasiteetti (Ah)

3,7/2,0

3,7/4,05

3,85/2,8

3,8/2,6

Akun energiavaraus (Wh)

7,4

15

10,8

9,9

Näyttö

Kirkkaus/kontrasti (cd/m2/suhdeluku)

414/672

391/677

427/yli 3000

473/1300

Väritoiston tarkkuus

välttävä

tyydyttävä

hyvä

tyydyttävä

Värilämpötila, 30 % harmaataso (K)

13000

7700

7420

9940

Toiminta-ajat (valm. ilm.)

Puhetila, gsm, tuntia (h)

16

7,5

29

12

Puhetila, 3g, tuntia (h)

16

7,5

29

14

Valmiustila gsm/3g (vrk)

21/21

10/10

20/20

36,7/38,3

Videotoisto, tuntia (h)

5

8

10

6

OMINAISUUDET

CAT B15 Q

Insmat Rock V50

Samsung Galaxy S5 Active

Sony Xperia Z3 Compact

Gsm 850/900/1800/1900 (MHz) / 3G 900/2100 (MHz)

x/x/x/x/x/x

x/x/x/x/x/x

x/x/x/x/x/x

x/x/x/x/x/x

LTE (4G) -yhteydet

-

x

x

x

Gprs/edge/hsdpa (Mb/s)

x/-/21

x/x/21

x/-/42

x/-/42

Sim-kortti

mini

mikro

mikro

nano

Käyttöjärjestelmä

Android 4.4.2

Android 4.4.2

Android 4.4.4

Android 4.4.4

Keskussuoritin, taajuus/ytimiä (GHz//kpl)

1,3/4

1,2/4

2,5/4

2,5/4

Kiinteä käyttäjämuisti/ram-työmuisti (Gt)

1,7/1

6/1

11/2

11/2

Muistikorttipaikka (Gt)

32

32

128

128

Näytön tyyppi/mitat, leveys/korkeus (mm)

lcd/ 86 x 52

lcd/ 110 x 58

s-amo/ 113 x 64

lcd/ 101 x 57

Näytön kuvapisteet (pikseliä)

480 x 800

1280 x 720

hd 1920 x 1080

1280 x 720

Gps-paikannus, satelliitit

a-gps

a-gps

a-gps-glo

a-gps-glo

Anturit: kiihtyvyys/kompassi/kallistus/pulssitiheys

x/x/-/-

x/x/-/-

x/x/x/x

x/x/x/x

Anturit: läheisyys/magnetismi/ilmanpaine/sormenjälki

x/-/-/-

x/-/-/-

x/x/-/-

x/x/x/-

Nettiselain

html

html

html 5

html 5

Infrapunalähetin/taskulamppu

-/x

-/x

x/-

-/-

Värinähälytin/kytkentäajastin/langaton lataus

x/x/-

x/x/-

x/x/li

x/x/-

Numerovalinnan puheohjaus/muistuttajat/sanelin

x/x/x

x/x/x

x/x/x

x/x/x

Kosteuden ja liansietoluokitus

IP67

IP67

IP67

IP65 ja IP68

Multimedia-toiminnot

Teksti- ja kuvaviestien lähetys (sms/mms/ems/im)

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

x/x/x/x

skype-äänipuhelut/videopuhelut

x/x

x/x

x/x

x/x

Etukameran kenno/kuvapikselit (megapikseliä)

0,3/0,3

2/1,92

2,1/2,1

2,2/2,1

Pääkameran kenno/kuvapikselit (Mp)/sivusuhde (lev:kork)

5/5/4:3

8/7,7/4:3

16/15,9/16:9

20,7/20,7/4:3

Valokuvan suurin koko, vaaka x pysty (pikseliä)

2592 x 1944

3200 x 2400

3456 x 4608

5248 x 3936

Kuvanvakain/zoom-kerroin, valok./video

d/4/4

d/4/4

d/4/4

o/8/8

Kameran linssin polttoväli/valovoimakerroin (mm/f)

3,5/2,4

3,7/2,0

4,8/2,2

4,6/2,0

Valokuvan jälkitarkennus/pienin tarkennusetäisyys (cm)

-/8,0

-/8,0

x/8,0

-/8,0

Salama-/videovalo/videon hidastus/nopeutus

led/x/-/-

led/x/-/-

led/x/-/-

led/x/x/x

Valokuva- ja videokameran rinnakkaiskäyttö

x

-

x

x

Hdr-valokuvaus/-videokuvaus

x/-

x/-

x/x

x/x

Paras videolaatu/kuvanopeus (ruutua/s)

1080/16

1080/29

uhd/25

1080/60

Videokuvan ja -äänen lähtöliitäntä

-

-

usb-hdmi

usb-hdmi

Musiikkisoitin, tuetut tiedostotyypit

a/b/-/-/-/-

a/b/-/-/-/-

a/b/c/-/e/f

a/b/c/-/e/f

Videosoitin, tuetut tiedostotyypit

g/h/-/-/-

g/h/-/-/-

g/h/i/j/k

g/h/i/-/k

Wlan-yhteydet, wi-fi-linkki/dlna-tuki

x/x/-

x/x/-

x/x/-

x/x/x

Bluetooth -suoratoisto/ula-radio/rds-tuki

x/-/-

x/x/-

apt-x/-/-

apt-x/x/x

Nfc-tuki/Java-tuki/pelejä

-/x/x

-/x/x

x/x/x

x/x/x

Kuulokeliitin

3,5 mm/4-nap

3,5 mm/4-nap

3,5 mm/4-nap

3,5 mm/4-nap

Vakiovarusteet

Kuulokkeet/latauslaite ja usb-johto

x/x

x/x

x/x

x/x

s-amo = super amoled-näyttö; lcd = nestekidenäyttö; hd = täysteräväpiirtonäyttö; glo = Glonass-satelliitit; d/o = digitaalinen/optinen kuvanvakain; hdr = high dynamic range (suurkontrastikuvaus); 1080 = teräväpiirtokuva (1920 x 1080 pikseliä); uhd = 4k -ultrateräväpiirtokuva (3840 x 2160 pikseliä); usb-hdmi = digitaalinen videokuvan- ja äänen tv-liitäntä; apt-x = parannettu Bluetooth -suoratoistoääni; li = lisävaruste; a/b/c/d/e/f = aac/mp3/flac/ogg/wma/wav; g/h/i/j/k = mpeg4/3gpp/wmv/divx/xvid

Ohje: Voit muuttaa loppuarvostelun painotuksia painoarvoprosenttia klikkaamalla. Painoarvojen yhteenlasketun summan on oltava 100, jotta yleisarvosanat asettuvat asteikolle 4-10.

ARVOSANAT

Painoarvo (%)

CAT

Insmat

Samsung

Sony

Koko ja paino

5

8

7

8

9

Toiminta-aika

15

9

8

9

9

Kuuluvuus

15

8

8

9

9

Näyttö

20

6

8

9

8

Kamera

10

6

7

9

9

Käyttö

25

8

8

8

7

Ominaisuudet

10

7

7

9

9

Yleisarvosana

100

7,5

7,8

8,7

8,3

Samsung Galaxy S5 Active

Pääedustaja: Samsung Electronics Nordic, www.samsung.com/fi

Käyttöjärjestelmä: Android

Näytön koko: 5,1 tuumaa

Hintaluokka: 550 €

NäyttÖ: Samsungissa on huippuluokan 5,1 tuuman super amoled -näyttö, joka on kirkas ja sietää hyvin ulkoista valoa. Pikselikoko on selvästi joukon pienin ja näyttö on ainoa teräväpiirtotasoinen tässä ryhmässä. Ruudun kirkkaus ja varsinkin sen kontrasti ovat huippuluokkaa. Värit toistuvat huomattavan ylikylläisinä kaikkiin suositusarvoihin nähden. Pienillä kylläisyystasoilla sävytoisto on kuitenkin hyvin kohdallaan.

KäyttÖ: Kovan käytön malli on hieman Galaxy S5 -perusversiota kookkaampi ja painavampi. Päätyjen vahvikkeet suojaavat laitetta kolhuilta ja kotelon vesitiivis rakenne estää veden pääsyn laitteen sisään. Vaikka Samsung täyttää sotilastason MIL810G-suojaustason, puhelin kannattaa pitää povitaskussa heikon pakkaskestävyyden takia. Puhelimen käyttö on selkeää ja painokytkimet toimivat myös hanskat kädessä. Suoritusteholtaan puhelin on alkuperäisen S5-mallin veroinen. Sormenjälkitunnistusta ei ole, mutta sormenpäästä mittaava sykeanturi on kameran alla. Toiminta-aikaa 2,8 Ah akusta on saatu puristettua nykyaikaisella tekniikalla useaksi päiväksi ja valmiustilaa runsaaksi pariksi viikoksi.

KamerA: Laitteen 16 megapikselin kamera on erottelultaan ja herkkyydeltään melko laadukas. Iltavalaistuksessa kuvien värisävyt ovat lievästi vihertävät. Ultrateräväpiirtotilassa videokameran kuvataajuus laskee jonkun verran.

kuuluvuuS: Puhelimen äänenlaatu on varsin hyvä ja tasapainoinen. Tulevassa äänessä ei esiintynyt häiriöitä. Äänenvoimakkuutta saisi kuulokkeessa olla hieman enemmän. Yhteydenpito toimii vakaasti heikossakin kentässä.

Samsung Galaxy S5 Active kestää mukana kovemmassakin menossa. Mekaanisesti suojatun laitteen ominaisuudet eivät silti jää jälkeen tämän hetken älykännyköiden huippumalleista.

Hyvää

• näyttö

• toiminnot

Huonoa

• mekaaninen suojaus varauksin

• pakkaskestävyys

★★★ 8,7

Sony Xperia Z3 Compact

Pääedustaja: Sony Nordic, www.sony.fi

Käyttöjärjestelmä: Android

ytön koko: 4,6 tuumaa

Hintaluokka: 450 €

NäyttÖ: Sonyssa on laadukas puoliteräväpiirtonäyttö, jonka pikselivälit ovat pienehköt. Näyttöpaneeli sietää ulkoista valoa hyvin. Värimaailma on ylikylläinen ja sinivihreän suuntaan painottunut. Bravia Triluminos -nestekidenäytöllä päävärit toistuvat ennennäkemättömän kylläisinä, jättäen jopa amoled-näytöt taakseen.

KäyttÖ: Pienikokoinen Sony Xperia Z3 Compact kulkee helposti mukana. Lasisen liukas kuori tekee käsittelystä epävarmaa varsinkin hanskat kädessä. Kotelo on vesitiivis ja täyttää suojausluokat IP65 ja IP68. Ulkoisia iskun- ja pudotussuojia laitteessa ei ole, joten kovemmassa käytössä puhelin kaipaa lisäkuorta. Compact-malli ei jää ominaisuuksiltaan paljoakaan jälkeen Xperia Z3 -huippumallista. Laitteen kuvaustoiminnot ovat joukon monipuolisimmat. Toiminta-aikaa puhetilassa on reilun työpäivän verran ja valmiusaika yltää peräti kuukauteen.

KamerA: Kamera on ryhmän herkin ja 20 megapikselin kenno tekee muita terävämpiä kuvia. Optinen kuvanvakaaja toimii hyvin. Kun hd-kuvanopeu­deksi vielä valitaan 60 ruutua/sekunti, video-otosten liikkeentoisto nousee mestariluokkaan.

kuuluvuuS: Äänenlaadultaan Sony on vertailuryhmän laadukkain. Puhelimen kuulokeääni on tasapainoinen ja selkeä. Lisäksi äänenvoimakkuutta riittää myös meluisassa ympäristössä. Yhteydet heikossa kentässä toimivat vakaasti.

Sony Xperia Z3 Compact on monitoiminen älypuhelin. Vesitiiviyden ansiosta laitteen voi ottaa mukaan ulkoharrastuksiin. Puhelimen vaatimaton suojaus edellyttää erillistä koteloa.

Hyvää

• kamera

• äänenlaatu

Huonoa

• liukas kuori

• mekaaninen suojaus

★★★★ 8,3

Insmat Rock V50

Pääedustaja: Insmat Oy, www.insmat.fi

Käyttöjärjestelmä: Android

Näytön koko: 5 tuumaa

Hintaluokka: 400 €

NäyttÖ: Insmatin viiden tuuman näyttö on selkeä ja pikselikoko on lähes teräväpiirtoa. Näytön kirkkaus ja kontrasti ovat vain alempaa keskitasoa. Ulkoista valoa näyttö sietää kohtalaisesti, mutta näytön luettavuus kärsii kirkkaassa valossa. Värintoisto painottuu näkyvästi sinisten sävyjen suuntaan, mutta on muuten kohtalaisen lähellä suositusarvoja.

KäyttÖ: Puhelimen kumikuorrutus ja kylkien ruuvikiinnitteiset metalliliuskat tekevät puhelimesta hiukan isokokoisen ja hankalan kädessä pidettävän. Laitteen suojaustaso on IP67 ja lisäksi se täyttää MIL810G-luokituksen, joten mekaanisen kestävyyden pitäisi olla huippuluokkaa. Käyttöä haittaavat näytön alareunassa olevat kosketuskytkimet, joita on hankala hallita hanskat kädessä. Insmat jää tehokkuudessa hieman huippulaitteille, mutta silti ominaisuuksia on runsaasti. Puhelimessa on joukon suurin akku, mutta suuri virrankulutus pudottaa puhe- ja valmiusajat turhan vaatimattomiksi.

KamerA: Kahdeksan megapikselin kamera on erottelultaan keskitasoa. Kuvien tummiin kohtiin tallentuu näkyvästi kohinaa ja värit ovat painottuneet lievästi sinivihreän suuntaan. Video-otoksissa ei esiinny nykimistä.

kuuluvuuS: Puhelimen ääni on sen sijaan vääristynyt ja kapeakaistainen, niin että välillä on vaikea saada selvää puhujan sanoista. Kuulokkeen äänenvoimakkuus on pieni. Yhteys toimii katkotta heikossakin kentässä.

Insmat Rock V50 on ammattilaisen puhelin. Vaatimaton näyttö ja toiminta-aika verottavat muuten toimivaa ja kestävää kokonaisuutta.

Hyvää

• mekaaninen suojaus

• iso näyttö

Huonoa

• äänenlaatu

• paino

★★★ 7,8

CAT B15Q

Ostopaikka: Verkkokauppa.com

Käyttöjärjestelmä: Android

Näytön koko: 4 tuumaa

Hintaluokka: 350 €

NäyttÖ: CAT:n pienikokoinen neljän tuuman näyttö vaikeuttaa älytoimintojen käyttöä. Näytön värintoisto on huonoin mittaamistamme moneen vuoteen. Kirkkaus ja kontrasti ovat alempaa keskitasoa. Kuva tummenee entisestään, kun näyttöä katsoo muutaman asteen kohtisuorasta poiketen. Ylikorkea värilämpötila tekee kuvasta erittäin kylmäsävyisen. Myös ulkoinen valo häiritsee luettavuutta huomattavasti.

KäyttÖ: Pienikokoinen ja hyvin kolhuja vastaan suojattu CAT pysyy tukevasti kädessä. Kuoren vahvistetut kumireunat tekevät puhelimesta todella iskunkestävän. Laitteen suojausluokka on IP67, mutta vesitiiviys näytti pettävän upotuskokeessa. Näytön kosketuskytkimiä on hankala käyttää hanskat kädessä. Suoritintehoiltaan CAT jää hieman huippukännyköistä, mikä osaltaan johtuu pienestä sisäisestä muistista. Laitteesta ei ole nopeata laajakaista 4g-yhteyttä. Toiminta-aika on parempaa keskitasoa ja vaihdettavalla akulla puheaikaa saa tarvittaessa lisättyä.

KamerA: Kameran kennon pienehkö pikselimäärä (5Mp) ja vaatimaton herkkyys näkyvät epäterävyytenä ja kohinana kuvissa. Vastavalossa kuvan kontrasti on liian suuri. Tarkennusautomatiikka ei toimi kunnolla hämärässä.

kuuluvuuS: Kuulokeääni on kohtuullisen voimakas, mutta haitallisesti värittynyt. Puheesta on ajoittain vaikea saada selvää. Mikrofonin äänenlaatu on myös vaatimatonta luokkaa. Yhteys tukiasemaan säilyy hyvänä heikossakin kentässä.

CAT B15Q on pienikokoisena helppo kuljettaa mukana kaikkialle. Pieni ja huonolaatuinen näyttö tekevät laitteesta lähinnä puhelinkäyttöön soveltuvan kännykän.

Hyvää

• kaksi sim-korttipaikkaa

• mekaaninen suojaus

Huonoa

• näyttö

• äänenlaatu

★★ 7,5