Vertailu
Älykännykät kovaan käyttöön
Vertailu
Älykännykät kovaan käyttöön
■ CAT B15Q
■ Insmat Rock V50
■ Samsung Galaxy S5 Active
■ Sony Xperia Z3 Compact
Kovaa käyttöä kestäviä kännykkämalleja on ollut myynnissä vain harvoja. Tätä voi ihmetellä, sillä puhelinta käytetään mitä vaativimmissa olosuhteissa. Herkkähipiäiset mallit joutuvat koville raisuissa harrastuksissa ja oikeissa töissä.
Vielä joku aika sitten tavallista kovempaa käsittelyä kestäviä puhelimia pidettiin isoina, kömpelöinä ja hankalina. Useimmiten ne olivat myös ominaisuuksiltaan muista jäljessä. Nykyään tilanne on toinen. Vettä ja kolhuja sietäviä malleja on tarjolla myös tunnettujen huippupuhelinten joukossa. Tuoretta tarjontaa löytyy myös oikeasti iskunkestävissä puhelimissa.
Näillä pärjää
Tämänkertaiseen vertailuun valitsemamme CAT B15Q sekä Insmat Rock V50 ovat uusimpia myynnissä olevia kosketusnäyttöpuhelimia, joiden luvataan sietävän hyvinkin rajua menoa ilman vaurioita. Paksuilla iskunvaimentimilla päällystetyt kotelot ja kumitulpilla peitetyt liittimet viestivät jo päällepäin niiden sopivuudesta ulkokäyttöön. Taskusta maahan tai vesilammikkoon pudonnutta puhelinta ei välttämättä tarvitse heti kiikuttaa huoltoon.
CAT B15Q täyttää IP67- ja MIL810G -standardit, joiden mukaan se kestää vettä, pölyä ja pudotuksia. Valmistaja väittää laitteen toimintalämpötilaksi +55...-25°C. Tavallista tukevammasta suojauksesta huolimatta CAT-puhelimen ulkoiset mitat on saatu pidettyä vielä kohtuulukemissa (127 x 69 x 16 mm). Painoa laitteella on 172 grammaa.
CAT kiinnostaa myös toimintojensa puolesta. Puhelimessa on mahdollista käyttää kahta sim-korttia yhtä aikaa, jolloin sillä voi hoitaa sekä työ- että henkilökohtaisen liittymän puheluita samanaikaisesti ilman, että mukana tarvitsee kantaa kahta puhelinta. Kahdella sim-kortilla varustettu puhelin sopii kuin nakutettu myös työkseen ulkomailla reissaavalle. Hankkimalla toiseksi liittymäksi paikallisen sim-kortin, vältytään kalliilta roaming- ja datamaksuilta.
CAT sijoittuu ominaisuuksiltaan lähinnä alempaan keskiluokkaan. Puhelimessa on naarmuuntumisen estävällä Gorilla-lasilla suojattu neljän tuuman kosketusnäyttö sekä viiden megapikselin kamera. Android KitKat –käyttöjärjestelmällä varustetussa laitteessa hyrrää 1,3 gigahertsin neliydinsuoritin.
Kiinalaista alkuperää olevassa Insmat Rock V50:ssä on siinäkin aineksia toimistoa vaativampiin olosuhteisiin. Myös Caterpillar-nimellä myytävä uutuus vakuuttaa etenkin tavallista tukevammalla suojauksellaan. Kumipuskureilla ja alumiinisilla reunuksilla kehystetty vankka kotelo, tuplaruuveilla lukittu takakansi sekä suojatut liittimet takaavat sen, ettei puhelin ihan vähästä hätkähdä.
Myös Insmat Rock V50 on testattu IP67 ja MIL 810G -suojausluokitusten mukaisesti. Niiden mukaan laitteen pitäisi kestää vioittumatta vettä, pölyä ja iskuja. Laite on mitoiltaan 158 x 83 x 16 millimetriä ja se painaa lähes neljänneskilon.
Ominaisuuksiltaan Insmat ei juuri jää jälkeen tämän hetken huippumalleista. Puhelimessa on suuri Gorilla Glass –suojattu viiden tuuman kosketusnäyttö, kahdeksan megapikselin kamera, 1,2 gigahertsin neliydinsuoritin ja käyttöjärjestelmänä Androidin viimeisin KitKat-versio. Ulkoinen mikro-sd-muistikorttipaikka tunnistaa jopa 64 gigatavun kortit. Yhteys verkkoon käy myös 4g (lte) –nopeuksilla. Tiivistetyn takakannen alta löytyy tehokas 4050 mAh:n akku.
Vedenkestävyys on pop
Veden ja säänvaihteluiden kestävyydestä on tullut hyvä myyntivaltti myös muutamien merkkien vakiopuhelimille. Japanilaisen Sonyn puhelinten ominaisuuksiin on jo pitempään kuulunut vesi- ja pölytiiviys. Myös tällä kertaa vertailussa mukana oleva Sony Xperia Z3 Compact jatkaa samaa linjaa. Ominaisuuksiltaan puhelin on lähes identtinen isoveljensä Xperia Z3:n (TM-vertailu 23/14) kanssa. Compact-mallin nestekidepaneelin läpimitta on nyt vain kutistunut 4,6 tuumaan.
Tavallista parempi suojaus ei juuri näy päällepäin edes Z3 Compactin solakassa ulkoasussa. Ainoastaan liitännät ja korttipaikat on peitetty suojaluukuin. Laite täyttää IP65- ja IP68–standardin mukaiset vaatimukset, eli sen pitäisi kestää pölyä sekä upotuksen veteen 1,5 metriin jopa puoleksi tunniksi. Sivupainikkeiden avulla puhelimen kameraa voi käyttää jopa veden alla. Kotelo on umpinainen, joten käyttäjä ei pääse käsiksi laitteen akkuun, jonka kapasiteetti on 2600 mAh.
Sony on saanut rinnalleen myös korealaisen Samsungin, joka on tehnyt suositusta Galaxy S5 –huippupuhelimestaan säätä ja tavallista kovempaa käyttöä kestävän S5 Active -mallin.
Active vastaa sisuskaluiltaan merkin S5-perusmallia, mutta on paketoitu tukevampaan kuoreen. Ero näkyy laitteen vesitiiviissä liitinaukoissa ja paremmin kolhuja kestävässä kotelorakenteessa. Niiden takia S5 Active on muutaman millimetrin S5-mallia pidempi, leveämpi ja paksumpi. Myös painoa Activella on parisenkymmentä grammaa edeltäjäänsä enemmän. Kotelo ei ole ainoastaan IP67-luokituksen mukaisesti vesi- sekä pölytiivis, vaan täyttää lisäksi sotilastason MIL810G-suojausluokituksen.
Samsung pyörii Androidin uusimmalla KitKat-versiolla. Siinä on sama 16 megapikselin kamera kuin vähemmän paiskomista kestävässä S5:ssä. 5,1 tuuman näytöllä varustetun Activen käytettävyyttä lisää erityinen painike, jolla voi käyttää kameraa ja päästä käsiksi käyttöjärjestelmän erityiseen Activity Zone –osioon. Se sisältää muun muassa kompassin, ilmapuntarin, sekuntikellon ja taskulampun.
Suojaukset kunnossa
Parasta kovan käytön puhelimissa on se, ettei niiden kanssa tarvitse pelätä luonnonvoimia. Sateessa tai aallonpärskeissä kastuneen puhelimen voi pyyhkäistä kuivaksi hihalla. Sen jälkeen puhelimen käyttöä voi jatkaa taas normaalisti. Pahemmin ryvettyneen laitteen puhdistaminen hiekasta ja mudasta onnistuu vaikka vesihanan alla.
Vesitiiviyden todentamiseksi upotimme puhelimet hetkeksi pesualtaaseen. Sillä ei ollut vaikutusta niiden toimintaan. Yhteys matkapuhelinverkkoon säilyi ainakin hetken aikaa jopa veden alla. Ainoastaan CATissa havaittiin jonkin verran näytön huurtumista.
Kapasitiivinen kosketusnäyttö ei toimi vedessä, joten puhelimen toimintoja ei voi käyttää pinnan alla. Sonyssa on fyysinen kamerapainike, joka mahdollistaa vedenalaisen kuvaamisen. Muissa se onnistuu äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla.
Isot kosketusnäytöt ja yhä suuremmat suoritintehot syövät akkua. Kehittyneimmätkin akut ovat huonoja luovuttamaan energiaa, kun ympäristön lämpötila laskee pakkaselle.
Vaikka akku olisi ennen uloslähtöä ladattu, se ei kauan kestä, jos puhelin jää takin ulkotaskuun tai pilkkireppuun. Viima ja pakkanen hyydyttävät muutamassa tunnissa jotkut luureista hetkellisesti kokonaan.
Insmat ja CAT eivät tunnu olevan pakkasesta moksiskaan. Kokeilumme mukaan edes niiden pitäminen reilun tunnin verran pakastimessa -25°C:ssa ei saanut niitä polvilleen. Myös Sonya pystyi käyttämään heti, kun sai vain pyyhkäistyä pahimmat huurteet pois näyttöpinnoilta.
Tässä joukossa eniten pakkasesta kärsi Samsung. Sille jo päällä pysyminen tuotti vaikeuksia. Ensimmäisen puhelun sillä pystyi soittamaan vasta tovin lämmittelyn jälkeen.
Vertailun laitteet ansaitsevat kehuja kohtuullisen pitkistä toiminta-ajoista. Vaikka Insmatissa on tehokas 4050 mAh:n akku, laitteen suuri virrankulutus imee varauksen alle kymmenen tunnin puhelurupeaman jälkeen. Pelkässä valmiustilassa puhelin sentään pysyy toimintakunnossa useita vuorokausia.
Laitteiden kuuluvuudessa ei ole paljon moittimista. Tosin CAT:in ja Insmatin kuuloke- ja mikrofoniäänet ovat metallisen kireitä, mikä luultavasti johtuu veden ja pölyn estävistä suojakalvoista. Sen sijaan Samsungin ja Sonyn ääni kuulostaa riittävän selkeältä ja äänenpainettakin saadaan kohtuullisesti esimerkiksi työkone- ja ajoneuvoympäristöön.
Kestävyyttä kaikkialla
Älypuhelimet ovat innostaneet kansalaisia käyttämään niillä päivittäin jo nettiä, sähköpostia ja uutispalveluja. Tietojen haku verkosta, kartta- ja navigointipalveluiden käyttö sekä ”naamakirjan” ylläpito hoituvat nykyisin yhä useammin kännykällä. Vertailun laitteilla nämä kaikki hoituvat niin laskettelurinteessä kuin rakennustyömaalla.
■ Älytoiminnoilla ja erilaisilla sovelluksilla varustetut puhelimet ovat nykyään tärkeitä apuvälineitä muun muassa huolto- ja rakennusmiehille sekä ammattikuljettajille. Tiedonkulku halutaan saada joustavammaksi. On lukuisia muitakin työtehtäviä ja harrastuksia, joissa puhelimelta edellytetään luotettavaa ja varmaa toimintaa oli ulkona keli mikä tahansa.
■ IP (International Protection Code) on kansainvälinen standardi, joka ilmaisee kahdella numerolla laitteen sietokyvyn kosteudelle, roiskevedelle ja pölylle.
Ensimmäinen numero tarkoittaa suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan. Korkein aste on 6, mikä tarkoittaa täydellistä pölytiiviyttä. IP-suojaustason toinen numero puolestaan kertoo laitteen suojauksesta vettä ja kosteutta vastaan. Numero 7 merkitsee laitteen kestävän hetkellisen upotuksen veteen.
Kovaa käyttöä kestävien sähkölaitteiden yhteydessä, kuten esimerkiksi kännyköiden kohdalla on ilmoitettu myös MIL-810G-standardi. Se sisältää Yhdysvaltain armeijan määrittämät vaatimukset sille, että laite toimii äärimmäisissä sääolosuhteissa sekä siihen kohdistuvien kolhujen jälkeen.
Arvosteluperusteet
■ Olemme arvioineet puhelimen yhteydessä laitteen kokoa ja painoa, toiminta-aikaa, kuuluvuutta, käyttömukavuutta sekä ominaisuuksia. Myös näyttö ja kameran kuvan laatu on pisteytetty erikseen. Jokaista arvostelukohtaa on painotettu omalla painokertoimella.
Puhelimen kuuluvuudesta saamaan arvosanaan vaikuttaa paitsi sen toiminta heikossa kentässä, myös äänenlaatu sekä puhelimen kuuluvuus meluisassa ympäristössä. Jollakin puhelimella ongelmia saattaa vielä olla yhteyden vaihtuessa 3g-verkosta gsm-verkkoon.
Tässä joukossa tärkeintä on laitteen käyttömukavuus ja mekaaninen kestävyys. Nämä selviävät parhaiten kokeilemalla ja arvioimalla. Netti- ja viestiyhteyksien samaten kuin uusien some-palveluiden aktiivikäyttö ja hyödyntäminen edellyttävät puhelimelta paitsi hyvää näyttöä, myös toimivaa käyttöliittymää.
Arvosteluperusteet
■ Olemme arvioineet puhelimen yhteydessä laitteen kokoa ja painoa, toiminta-aikaa, kuuluvuutta, käyttömukavuutta sekä ominaisuuksia. Myös näyttö ja kameran kuvan laatu on pisteytetty erikseen. Jokaista arvostelukohtaa on painotettu omalla painokertoimella.
Puhelimen kuuluvuudesta saamaan arvosanaan vaikuttaa paitsi sen toiminta heikossa kentässä, myös äänenlaatu sekä puhelimen kuuluvuus meluisassa ympäristössä. Jollakin puhelimella ongelmia saattaa vielä olla yhteyden vaihtuessa 3g-verkosta gsm-verkkoon.
Tässä joukossa tärkeintä on laitteen käyttömukavuus ja mekaaninen kestävyys. Nämä selviävät parhaiten kokeilemalla ja arvioimalla. Netti- ja viestiyhteyksien samaten kuin uusien some-palveluiden aktiivikäyttö ja hyödyntäminen edellyttävät puhelimelta paitsi hyvää näyttöä, myös toimivaa käyttöliittymää.