Kirurgiaa ilman veistä

lääketiede Turussa kehitetään ultraäänihoitoa, joka voi mullistaa eturauhasen kasvainten hoidon. Jos kaikki sujuu odotetusti, syöpää voidaan tulevaisuudessa poistaa ilman sädehoitoa ja leikkausta.

Syöpä on paha sana, mutta eturauhassyöpä on usein täysin vaaraton tauti. Eturauhasen syöpätyyppejä on monia, eikä lievimpiä tapauk­sia edes ole järkevää hoitaa.

”Jos hyvin pientä, muuttumatonta kasvainta aletaan hoitaa aggressiivisesti säteilytyksellä ja hormonihoidoilla tai eturauhasen poistoleikkauksella, hoidoista seuraa ainakin jonkinasteisia virtsanpidätys- ja erektio-ongelmia. Ne voivat mennä ohi, mutta eivät aina. Jos ei tehdä mitään muuta kuin seurataan tilannetta, tällaisen ’kiltin’ syövän kanssa mies voi elää vuosikymmeniä ilman mitään haittoja”, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) urologiaan viimeistä vuotta erikoistuva lääkäri ­Mikael Anttinen.

Eri asia, jos syöpä on aggressiivinen – se täytyy hoitaa, ja siihen on keinoja. Uutena menetelmänä on ultraäänellä tehtävä eturauhasen kuumennus ja polttovaurion aiheuttaminen.

Julman näköisiä instrumentteja

Kuvaaja Vesa Tyni ja minä katsomme vakavina lähes 30-senttistä metallista ultraäänikuumenninta, joka työnnetään kohta potilaan virtsaputkesta sisään. Onneksi hän on nukutettuna syvässä unessa. Yhtään enempää luottamusta ei herätä seksilelulta näyttävä peräsuolen jäähdytinelementti.

”Näissä molemmissa kiertää noin 18-asteinen vesi. Ultraääniapplikaattori tuottaa hoidettaviin kudoksiin 57 asteen kuumuuden, joka aiheuttaa solukuoleman. Vesikierto suojelee virtsaputkea ja jäähdytin peräsuolen alueen kudoksia”, Anttinen selittää.

Turussa hoidetaan ja tutkitaan samanaikaisesti useita erilaisia eturauhaspotilaita, joiden hoidot ovat eri vaiheissa ja erilaisia. Tämänkertainen potilas on sairastanut syöpää 14 vuotta, ja hän on saanut säde- ja hormonihoitoa.

Nyt tehtävässä toimenpiteessä poltetaan potilaan eturauhasesta solukkoa, jotta virtsan kulku helpottuu. Hänellä hoidon tavoite on siis helpottaa oireita, ei parantaa syöpää, mutta todennäköisesti myös syöpäsolukkoa samalla tuhoutuu.

Toisessa tutkimusryhmässä taas tavoite on nimenomaan potilaiden syöpäkasvaimen polttaminen samalla menetelmällä. Sitten heiltä poistetaan eturauhanen ja tutkitaan, tehosiko ultraääni eli tuhoutuiko syöpäsolukko.

TYKS Radiologian ylilääkäri Roberto Blanco Sequeiros kertoo, että tähänastiset tulokset ovat erittäin lupaavia. Kasvaimia on pystytty paikantamaan tarkasti magneettitutkimuksella, ja silloin niiden ultraäänihoitokin on mahdollista.

”Tämä mahdollistaa yhä tarkemman räätälöinnin: ultraääni voi korvata leikkaus­hoidon. Toki jatkossakin osa voi tarvita leikkausta, osa sädehoitoa ja hormonilääkitystä. Ultraääni soveltuu parhaiten sellaisiin kasvaimiin, jotka ovat eturauhasen sisällä eivätkä ole lähteneet leviämään”, Blanco Sequeiros kertoo.

Ultraäänihoidon etuna on, että aamulla hoidettu potilas pääsee yleensä jo samana iltana kotiin. Erektiokyky säilyy eikä virtsanpidätysvaivoja tule. Leikkauksissa taas sairaalassolosaika voi olla pari kolme päivää, työkyvyttömyys useampia viikkoja ja haitat todennäköisiä, joskin usein ohimeneviä.

Lämpö tuhoaa kudoksia hallitusti

Nyt alkaa tämän potilaan hoito – hänet viedään magneettikuvauslaitteeseen, ja hoitohenkilökunta asentaa välineet häneen. Magneetin avulla seurataan ultraäänielementin tuottaman lämmön jakautumista ja hoidon kulkua. Elementissä on kymmenen pientä ikkunaa, joiden avulla lämpöä voidaan suunnata hoidettaviin kohtiin hyvin tarkasti.

”Ennen hoidon aloittamista otetaan suunnittelukuvia ja piirretään hoidettava alue tietokoneen muistiin. Seuraamme hoidon aikana lämpökarttakuvia ja lämmön etenemistä kudoksissa. Tarkalla suunnittelulla voidaan välttää ympäröivien kudosten tarpeeton lämmittäminen”, fyysikko Teija ­Sainio ­mainitsee.

Ruuduilta näkee, kuinka ultraäänielementti kiertyy hitaasti ympäri ja kudokset kuumenevat ja taas jäähtyvät. Tällä potilaalla hoito korvaa vakiomenetelmän, eturauhasen höyläyksen. Ultraääni­elementin jäähdytys suojaa virtsaputkea, joka höyläyksessä aina vaurioituu.

Hoidon päätyttyä potilaaseen ruiskutetaan vaaratonta tehosteainetta. Sen jakauma osoittaa, että hoito on onnistunut: verenkierto on hoidetuilta alueilta loppunut eli kudos on tuhoutunut. Toimenpiteeseen kului 20 minuuttia. Kuollut kudos poistuu virtsan mukana.

Tämäntyyppisistä menetelmistä käytetään lyhennettä HIFU, joka viittaa voimakkaaseen ultraääneen. Hoidossa käytettävä Tulsa-Pro-laite on kehitetty alkujaan Kanadassa. Profound Medicalin Vantaalla oleva yksikkö tekee TYKSin kanssa yhteistyötä menetelmän kehittämisessä.

”Hoitolaitteiston keksimisessä on vahva Suomi-kytkös: kansainvälisesti arvostettu fyysikko ja ­ultraäänitutkija ­Kullervo Hynynen toimi hankkeessa Kanadassa 2000-luvun alussa. Samantyyppistä tekniikkaa käytetään myös hyvänlaatuisten kohdun kasvaimien ja etä­pesäkkeiden kivunhoidossa”, kertoo kliinisten sovellusten erikoistuntija Tiina Karjalainen Profound Medicalista. Myös näitä hoitoja tehdään TYKS:issä.

Turussa vierailee asiantuntijoita eri puolilta maailmaa tutustumassa ultraäänen uusiin mahdollisuuksiin. Turun lisäksi menetelmää tutkitaan vain kolmessa muussa maassa: Saksassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa.

”Meinasin tappaa itteni”

Tapaamme äsken ultraäänihoitoa saaneen potilaan, 61-vuotiaan Ari-Pekka ­Kytösahon tunnin päästä sairaalan osastolla. Vointi on kuulemma hyvä, eikä kipuja ole.

”Ei niitä ole ollut tähänkään asti. Koko syöpä tuli aikanaan ihan yllätyksenä. Menin lääkäriin, kun siemensyöksyt loppuivat. Kyllä äijän pitää kaikkea tämmöistä seurata. Mitenkö reagoin? Meinasin tappaa itteni. Aloin miettiä, että hirttämällä vai ampumalla, jollain pillerillä tai huumeiden yliannostuksella.”

Kytösaho alkoi kuitenkin etsiä aiheesta tietoa netistä, ja Syöpäjärjestöjen Kaikkisyövästä.fi-sivustolta löytyi tukiryhmiä ja luotettavaa tekstiä. Lisäksi hän sai mielialalääkkeitä, ja ne osaltaan rauhoittivat.

”Olin niistä kyllä ihan zombina. Lopetin sitten lääkkeet kertaheitolla, ja siinähän tuli jumankauta melkein sairaalareissu. Niitä ei ikinä saa lopettaa kuin seinään.”

Kytösaho sanoo havainneensa, että mieli rauhoittuu, kun saa tietoa. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa.

”Perhe oli loppujen lopuksi paljon enemmän huolissaan asiasta kuin minä. Oli se hyvä, että lähdin selvittämään oireita. Muuten en olisi nyt tässä.”

Kannattaa tutkia

Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Se on nuorilla noin peukalonpään kokoinen mutta vanhemmiten kasvaa.

Eturauhanen tuottaa yhdessä rakkularauhasen kanssa siemennesteessä tarvittavaa nestettä. Virtsarakosta tuleva virtsaputki kulkee sen läpi.

Eturauhassyöpä on yleensä yli 70-vuotiaiden tauti. Se yleistyy selvästi 55 ikävuoden jälkeen, ja alle 40-vuotiailla se on hyvin harvinainen. Lähisukulaisilla todettu eturauhassyöpä lisää sairastumisriskiä varsinkin, jos lähisukulaisen syöpä on todettu alle 70-vuotiaana.

Terveet elämäntavat pienentävät syöpäriskiä, mutta mitään yksittäistä suojaavaa tekijää ei ole löydetty, paitsi tupakoimattomuus. Siemensyöksyt kumppanin kanssa tai ilman ovat hyväksi.

Syöpä syntyy, kun eturauhasen solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Kyseessä on Suomessa miesten yleisin syöpä: siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä ja kuolee noin 800. Jos kuitenkin syöpä on ”kilttiä” laatua, mies voi elää hyvinkin vanhaksi ja kuolla todennäköisesti jostain muusta syystä.

PSA-testi voi antaa viitteitä

Verestä tehtävä niin sanottu PSA-tutkimus voi antaa viitteitä mahdollisesta syövästä. PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Sitä erittyy ainoastaan eturauhasesta. Sen pitoisuutta voi nostaa moni muukin syy, esimerkiksi eturauhasen tulehdus tai hyvänlaatuinen liikakasvu.

PSA-testin avulla saadaan usein viitteitä myös pienistä ja merkityksettömistä kasvaimista, jotka eivät aiheuta mitään oireita tai haittoja. Niitä kannattaa kuitenkin seurata säännöllisesti ja harkita hoitoa, jos ne ärhäköityvät.

Toinen tutkimusmenetelmä on lääkärin tekemä eturauhasen tunnustelu. Jos se ja / tai PSA antavat aihetta lisäselvityksiin, seuraavassa vaiheessa tehdään eturauhasen ultraäänitutkimus ja tarvittaessa otetaan ultraääniohjatusti puudutuksen jälkeen samalla kertaa neulalla koepalat. Alkuvaiheen eturauhassyöpädiagnostiikassa ja seurannassa magneettitutkimus on yleistymässä. Potilas ja lääkäri käyvät yhdessä läpi, tarvitaanko hoitoa ja mitkä ovat sen hyödyt ja haitat.

Eturauhassyöpä etenee, jos etenee, hitaasti. Ensimmäisistä tutkimuksista hoitojen aloittamiseen voi hyvin kulua useita kuukausia, koska syöpä ei siinä ajassa yleensä ehdi muuttua miksikään. Diagnoosi on kuitenkin yksilöllinen – joskus edetään nopeammin, joskus vain seurataan tilannetta.

Lisätietoa: kaikkisyovasta.fi, terveyskirjasto.fi, ersy.fi